Login
Facebook Twitter LinkedIn Share

Raak-gezegd-of-geschreven
   "Vaagheid is het masker van de leugen"

     

Samen op weg naar Mars

Categorie: Blogs 2015 Gepubliceerd: zaterdag 16 mei 2015
Facebook Twitter LinkedIn Share

Alleen al de woorden "I have a dream" deed mensen aan de lippen van Martin Luther King plakken, en hem volgen. En toen Kennedy aankondigde dat hij binnen het decennium een mens op de maan wilde zetten, heeft ook die droom een pak slimme mensen en een ganse natie gemotiveerd en gemobiliseerd. Welke droom maakt ons vandaag sterker? Waar blijft de man op Mars?

Erger nog: waar hebben we het toekomstoptimisme verloren. Wanneer zijn we (om de schrijver Eggers te citeren) gestopt met verder te mikken dan het uitvinden van een app om een parkeerplaats te vinden? En wanneer hebben we het "gezaag" over elkanders gedrag, de ergernis over onbenulligheden en een ongebreidelde overregulitis de plaats laten innemen van geloof in doorbraken voor een betere toekomst? Wanneer heeft Europa zijn laatste dromen doen inslapen met tranquilizers als cynisme en zogeheten "pragmatisme"? Wanneer zijn "verworven rechten" een hinder voor "passie en vooruitgang" geworden?

TIjd dus om te ontwaken uit die donkere nacht zonder dromen. De Amerikaanse wekker loopt af, aan ons om hem te horen en niet af te zetten. Want aan de horizon verschijnt opnieuw een ochtendzonnetje, al komt het uit het westen. Ik zie terug wat "hoop op hoop", hoop om terug te mogen geloven in een betere toekomst, zonder alles te moeten kapot relativeren of de stilstand te organiseren. "Yes we can".

Zo zijn er wetenschappers en Californische bedrijfsleiders die tegen beter weten in aan het "eeuwig leven" werken. Zo is er ook de heer Musk (van Tesla) die met zijn bedrijven "de manier waarop we met energie omgaan duurzaam wil wijzigen". Meer nog: de heer Musk wil de mensheid ook naar Mars. En al is hij geen politicus die een natie motiveert, hij wil als bedrijfsleider de hele wereld mobiliseren voor zijn dromen over nieuwe vormen van energie en een menselijke reis naar Mars.  Als het hem lukt, wordt al het gekanker, gezaag en depressief geleuter misschien eindelijk terug een achtergrondgeluidje dat we kunnen negeren, en dat plaats maakt voor optimistische muziek uit de radiowekker van de Europeanen.

Zo'n mooie dromen mogen we als Europeanen immers niet alleen overlaten aan andere continenten. We mogen ons niet omdraaien in ons bed om nog even verder te dutten als de wekker gaat: uit ons suffe bed moeten we springen. Meer nog, Europa moet het voortouw nemen. Europa moet opnieuw het jeugdig optimisme uitstralen dat de wereld verbetert. Wakker worden dus, bed uit en douche in, en daarna zonder ochtendhumeur of gezaag vol energie aan de slag. "Verbeter de wereld, en begin daaraan zelf".  Voor een betere wereld, van Manhattan tot Berlin. "First we take the energy, than we go to Mars"...

 "Yes we can !"

Veel succes.

¬© Karel Van Butsel 2004 - 2014
karel.van.butsel@skynet.be

Website by COMITO Consulting bvba