Login
Facebook Twitter LinkedIn Share

Raak-gezegd-of-geschreven
   "Vaagheid is het masker van de leugen"

     

Wir wissen es !

Categorie: Blogs 2015 Gepubliceerd: zondag 28 juni 2015
Facebook Twitter LinkedIn Share

Grieks voor webstekEerder deze week: 2 jonge moslims vertellen vol enthousiasme op café Corsari over hun Ramadan. Overtuiging doorspekt met zelfrelativering en humor. Verdraagzaam, diep gelovig en blijvend respectvol.

Eén dag later: moord op vrijdag tijdens de Ramadan en in naam van de Islam. Diezelfde Islam kan ook wreed, goddeloos en respectloos zijn. Dramatisch voor de getroffen families, voor de cohesie in de betrokken landen en voor de economische welvaar aldaar. Maar hoe erg ook voor zovele vrome moslims, die opnieuw een slag in het gezicht krijgen.

Ook eerder deze week: een betoging in Griekenland van wanhopige Grieken, om als land en burgers toch in de eurozone te kunnen blijven. De Europese en Griekse leiders geven eventjes hoop op een oplossing. Tegelijk nemen sommigen van hen een initiatief om eindelijk iets te doen voor de vele vluchtelingen die aanspoelen. 2 heikele dossiers. Inspanningen van de "leiders", en eventjes de hoop om de grote Europese droom niet te laten verworden tot een nachtmerrie.

Een Europese top (of tien) later: geen akkoord over de Griekse kwestie, een Griekse eerste minister die olie op het vuur gooit en een hopeloos verdeeld Europa dat dan toch maar geen solidariteit betoont met de vluchtelingen of de landen die hen nu al opvangen. Geen van beide fundamentele dossiers opgelost.
Hoe erg voor de Grieken en hoe erg voor de vluchtelingen. Maar hoe erg ook voor al die overtuigde Europeanen, die opnieuw een slag in hun gezicht krijgen.

En wij? Wij overtuigde Europenanen hier in dit stukje Mechelen in Vlaanderen? Of wij overtuigde moslims hier in dit stukje Mechelen in Vlaanderen? Wat doen wij er aan? Laten we de Orban-figuren in Hongarije ver van ons bed Europa verder verknoeien? Laten we Tusk de erfenis van Herman Van Rompuy vakkundig de grond in boren? En laten we moslimextremisten in ons midden verder betijen?

En gaan we dan binnen 10 jaar samen vanuit onze ellende zeggen: "wir haben es nicht gewusst?".

Nee, sorry aan al wie zich in onwetendheid wil wentelen, maar "wir wissen es". Zowel overtuigd Europeaan als overtuigd moslim: niemand zal kunnen zeggen dat de gevaren niet duidelijk zijn. Niemand kan nog ontsnappen aan de plicht er iets aan te doen. En nee, alleen zullen we het niet halen. En nee, eenvoudig zal het niet zijn

Maar samen met onze vrije pers, onze vrije verkiezingen, onze vrije tijd en onze vrije beroepskeuze, en vooral vanuit onze vrije overtuiging, mogen we dit niet blauw-blauw laten. Deze wereld moet een betere plaats worden voor iedereen, en vooral: een plaats waar iedereen kan leven en in leven blijven. 

Laat ons dat eerst en vooral zelf in onze eigen omgeving toepassen ("Verbeter de wereld, begin met jezelf" zei de bond zonder naam). Maar daar kan het jammer genoeg niet stoppen. Ook ruimer moeten we onze verantwoordelijkheid nemen.

Verhogen dus die economische, politieke en militaire druk op wie het niet zo nauw neemt met respect voor de mensenrechten, écht geloof of overtuiging en verdraagzaamheid. Verhogen dus die politieke druk op onze eigen leiders, zodat ze niet bij de pakken blijven zitten. De democratie is immers niet vanzelfsprekend, en ze is er niet noodzakelijk voor altijd. Maar ze moet wél altijd verdedigd en versterkt worden. En elk van ons moet bereid zijn daar, al was het maar financieel, aan bij te dragen. In naam van de vrijheid en de vrede die ons zo dierbaar zijn.

Ook dat is een "tax-shift" waard.

 

© Karel Van Butsel 2004 - 2014
karel.van.butsel@skynet.be

Website by COMITO Consulting bvba